KTO’DAN KÖRFEZ’DEKİ KONUTLAR İLE İLGİLİ KRİTİK DEPREM UYARISI

KTO’DAN KÖRFEZ’DEKİ KONUTLAR İLE İLGİLİ KRİTİK DEPREM UYARISI

Facebook

KTO’DAN KÖRFEZ’DEKİ KONUTLAR İLE İLGİLİ KRİTİK DEPREM UYARISI

Körfez Ticaret Odası yaşanılan deprem felaketi sonrası ilgili komitelerden oluşan temsilciler ile acil olarak bir araya gelindi. Toplantının ana konusu Körfez’de ki konutların depreme hazır hale getirilmesi oldu.

Körfez Ticaret Odası yaşanılan deprem felaketi sonrası çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. Bir yandan illere gönderilen yardım tırları bir yandan pilot okul olan meslek lisesinde soba üretimi bir yandan ilçeye gelen depremzedelere istihdam sağlanması ile ilgili çalışmalar ve son olarak ta beklenen Marmara depremi öncesi ilçedeki konutların depreme hazır hale gelmesi ile çalışmalarını devam ettiriyor. Yaklaşık 3 yıldır bu konu ile ilgili çalışmalar yapan komite üyeleri deprem sonrası tekrar uyarılarda bulundu.

TEKNİK ÇALIŞMALAR BAŞLATILMALI VE EK DÜZENLEMELER GEREKMEKTEDİR

Yapılan toplantıda konuşan komite üyeleri ‘’ilçemizin depreme hazır hale gelmesi için ciddi teknik çalışmalara ve ek düzenlemelere ihtiyaç duyulmaktadır. Örneğin İlimizde uygulanan çatı arası katların deprem açısından güvenli olmadığını uzunca bir süreden beri oda olarak dile getirmiştik. Ayrıca bu konular ile ilgili paydaşlarımız olan Körfez Ticaret Odası, Kocaeli Ticaret Odası, Gebze Ticaret Odası, Körfez Belediyesi,  Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile bir araya gelinmiştir. Belediye teknik personelinin görüşleri de alınarak çatı arası katların kaldırılarak toplam emsal hakkını değiştirmeden her kattaki emsal hakkını %40 tan %30 a düşürüp zemin+3 normal kat olarak uygulanması önerilmiştir. Yaptığımız çalışmalar sonucu konu Körfez Belediyesi’nden Kocaeli Büyükşehir Belediyesine gitmiş ve onay beklemektedir. Umuyoruz bu konu çözülerek bu soruna çözüm getirmiş olacağız.

YIKILAN BİNALAR 2000 YILINDAN ÖNCE YAPILMIŞ, BETON VE DONATI KALİTESİ YETERSİZ BİNALARDIR.

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonucu binlerce insanımızı kaybetmenin derin acısını yaşıyoruz. Bu depremde binlerce bina yıkıldı. Yıkılan binaların önemli bir kısmı (%98 i) 2000 yılından önce yapılmış, beton ve donatı kalitesi yetersiz binalardır. Ancak bir kısmı (%2 si) da 2000 yılından sonra yapılan, C25 ve daha üstü hazır beton ve nervürlü demir kullanılan yapılar. Bu yeni yapıların birçoğunun yapı düzensizliğinden dolayı yıkıldığı görülmektedir.

ÇATI ARASI KAT EN ÖNEMLİ YAPI DÜZENSİZLİKLERİNDEN BİRİDİR

Toplantıda açıklamalarına devam eden komite üyeleri çatı arası kat en önemli yapı düzensizliklerinden biridir diyerek ‘’çatı arası katlarda birçok düzensizlik bir arada bulunmaktadır. Bunların başlıcaları; Çatı arası katın altındaki bulunan normal katın taşıyıcı sistemi hiç bozulmadan çatı arası kata taşınamamakta, teras altındaki kolonlar çatı arası katta devam ettirilmemekte, kolon sayısında önemli oranda azalma olmakta, bu durum da çatı arası kolonların çok yüksek kesme kuvvetine maruz kalıp kesilmesine neden olmaktadır. Ayrıca Çatı arasında eğimli çatıların altına denk gelen kolonlar (çatı yüksekliği 90 cm den başladığı için) kısa kolon olmaktadır. Bütün depremlerde görülen en önemli yıkılma sebebi kısa kolonlardır.’’ Dediler.

DÜZENLİ VE DEPREM PERFORMANSLARININ YÜKSEK OLMASINI SAĞLAMAK EN ÖNEMLİ SORUMLULUĞUMUZDUR

Toplantıda üyeler ‘’binaların deprem enerjisini yutabilmeleri için sünek (esnek) davranış göstermeleri gerekir. Ancak çatı arası katların yüksek kaliteli beton ve donatı kullanılsa dahi yukarıda açıklanan sebeplerle deprem anında aniden göçerek yıkılması muhtemeldir. Zaten deprem açısından zemin+2 normal kat+ çatı katlı bir bina 4 kat olarak değerlendirilmektedir. Deprem performansı çok kötü olan çatı katlarının yerine normal kat yaparak binaların düzenli ve deprem performanslarının yüksek olmasını sağlamak en önemli sorumluluğumuzdur’’ dediler