KTO’DA “ESNAFA ASIRLARDIR YOL GÖSTEREN TEŞKİLAT: AHİLİK” SÖYLEŞİSİ
KTO’DA “ESNAFA ASIRLARDIR YOL GÖSTEREN TEŞKİLAT: AHİLİK” SÖYLEŞİSİ

KTO’DA “ESNAFA ASIRLARDIR YOL GÖSTEREN TEŞKİLAT: AHİLİK” SÖYLEŞİSİ

Facebook

Körfez Ticaret Odası eylül ayı meclis toplantısı,  Meclis Başkan Yardımcısı Murat Gürsoy başkanlığında; Körfez Belediye Başkanı, Kocaeli Ticaret İl Müdürü, Kocaeli Kültür ve Turizm İl Müdürü, Körfez Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı, Körfez Esnaf ve Sanatkarlar Kooperatifi Başkanı, Kent Konseyi Başkanı, Meslek Lisesi Müdürleri, KTO Meclis Üyeleri, Genç ve Kadın Girişimci üyeleri, Komite Üyeleri ve Disiplin Kurulu üyelerinin katılımları ile Cemaleddin Fidancı Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Firma tanıtımları kısmında yerli yazılım ve ekipman tedariği konusunda faaliyet gösteren Denomas Denetim Otomasyon firması temsilcilerinden; Satış Pazarlama Müdürü Özgün Üstüay ve  Satış Bölge Pazarlama Yetkilisi Mehmet Kaya sunumlarını yaparken; İlim Teknoloji A.Ş. Kurucusu Tolga Karataş’ta  sunumlarını gerçekleştirdiler. KTO Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Hacet Aşar, Kocaeli Kadın Girişimciler’in yapmış olduğu Selanik iş geliştirme ziyareti hakkında bilgi verirken; KTO Genel Sekreteri Berat Nas, emlakçılık ve galericilik sınavları hakkında bilgi aktarımında bulundu. Komite sunumlarında söz alan Ceyhun Uyar ise 16. Komite üyeleri olarak;  TOBB ile Hazine ve Maliye Bakanlığına ilettikleri, konut alım-satım tapu harçlarının %4'den %2'ye düşürülmesi için hazırladıkları öneri hakkında bilgi verdi. 

Yoğun katılımla gerçekleşen toplantı sonrasında ise Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Tarihi Mekanlar ve Kent Estetiği Şube Müdürü Volkan Şenel moderatörlüğünde, Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nden gelen Prof. Dr. Haşim Şahin tarafından Ahi Evran söyleşisi gerçekleştirildi.

Yapılan söyleşide “Ahilik nedir, Ahiliğin Anadolu’da öncüsü kabul edilen Ahi Evran kimdir? Ahilik ne zaman ve nerede ortaya çıktı, Ahilik Teşkilatı ne amaçla kuruldu, Ahilik teşkilatına kabul edilmeyen kişiler ve Ahilik teşkilatından çıkarılan kişiler kimdir? Ahiliğin uygar toplumlardaki kurumlarına yansıması nasıl olmuştur? ” gibi sorulara yanıt verilirken; söyleşi sonrasında Haşim Şahin’nin yazmış olduğu “Adalet, Dürüstlük ve Bereketin Temsilcisi Ahiler” kitabının imza töreni gerçekleştirildi. 

Ahilik temasıyla gerçekleştirilen meclis toplantında Körfez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Çamlıtepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Hereke Nuh Çimento Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin yapmış olduğu ürünler sergilendi. Ayrıca KTO Meclis Üyesi Celil Mızrak; Körfez’de bulunan, 3 kuşaktır faaliyet gösteren bir aile işletmesi olan Yoğurthane’nin  standını kurarak ürünlerini ikram etti.

ÖZTÜRK’TEN AHİLİK HAFTASI MESAJI

Yönetim Kurulu Başkanı Recep Öztürk  meclis konuşmasında Ahilik ile ilgili; “Esnaf ve sanatkârın piri Ahi Evran Veli’nin; ‘Hak ile Sabır Dileyip, Bize Gelen Bizdendir. İlim, Akıl ve Ahlak ile Çalışıp, Bizi Geçen Bizdendir.’ düsturuyla ticaret ahlakı, yardımlaşma ve dayanışma gibi ilkelere dayanan felsefesi günümüzde de esnaf ve sanatkârlarımıza yol göstermektedir. Bugün uygar dünya ülkelerinin toplumlarında uyguladığı bu değerler, 13. yüzyılda Anadolu Türkleri tarafından ‘Ahilik Vizyonu’ olarak uygulanmış ve başka ülkelere de örnek olmuştur.” diyerek tüm esnaf ve tacirlerin Ahilik Haftasını kutladı.