Sistem Belgelendirme İşlemleri

Sayın Üyemiz,

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türk Standardları Enstitüsü Belgelendirme Merkezi Başkanlığı’nın yazısına atfen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Odamıza iletilen 27.09.2023 tarihli yazıda; çevre kalitesini iyileştirme ve sürdürülebilirliği artırma yönündeki baskı arttıkça, her tür ve büyüklükteki kuruluşun dikkatini ürün ve hizmetlerinin çevresel etkilerine çevirmekte olduğu ve su ayak izini ölçerek suyun daha verimli kullanılmasına yönelik çaba sarf edilebileceği ifade edilmiştir. Bununla birlikte, su verimliliği performansının artması için sistematik bir yaklaşıma ve su verimliliği sisteminin iyileştirilmesinde devamlılığın sağlanması için kurumsal taahhüde ihtiyaç duyulduğu belirtilmiştir.

Ayrıca, TS ISO 46001:2021 “Su Verimliliği Yönetim Sistemleri – Kullanım Kılavuzu ile Gerekler” standardının; kuruluşların su tasarrufu sağlamasına ve işletme maliyetlerini düşürmesine yardımcı olmak için yayınlanan tek uluslararası standart olduğu ifade edilmiş olup, Su Verimliliği Yönetim Sistemi gerekliliklerini belirterek kullanımı için rehberlik içeren bir standart olduğu belirtilmiştir. Bunun yanında; organizasyonların, kontrolü altındaki faaliyetlerin bir kısmı ya da tamamı için su kullanımına ilişkin gereklilikleri ve su verimliliği yönetimine katkıda bulunan ekipman, sistem, süreç ve personel eğitimi için izleme, ölçüm, dokümantasyon, raporlama, tasarım ve satın alma uygulamalarını içermektedir. Bu kapsamda kuruluşların Su Verimliliği Yönetim Sistemi standardını kullanarak amaçlar, hedefler, eylem planları, izleme, kıyaslama ve inceleme programları oluşturarak bir su verimliliği politikası geliştirebileceği ve uygulayabileceği belirtilmiştir.

Bu bağlamda; Türk Standardları Enstitüsü, sürdürülebilir ekonomik faaliyetlerin, endüstrilerin ve nihayetinde sürdürülebilir bir çevrenin teşvik edilmesinde ve geliştirilmesinde faydalı olacağını düşündüğü TS ISO 46001:2021 “Su Verimliliği Yönetim Sistemleri – Kullanım Kılavuzu ile Gerekler” standardı kapsamında “TS ISO 46001 Su Verimliliği Yönetim Sistemi” belgelendirme faaliyetlerine başlamıştır.

Türk Standardları Enstitüsü tarafından TS ISO 46001 “Su Verimliliği Yönetim Sistemi” oluşturacak kurum ve kuruluşlara bilgilendirme, eğitim ve çalıştay desteği verileceği hususu ayrıca vurgulanmıştır.

Bilgilerinize saygıyla rica olunur.